3 misverstanden over mediation

Mediation is een breed begrip en is voor sommigen daardoor een beetje vaag. Scheidingsmediators van de vFAS lopen nog wel eens tegen wat misverstanden aan. We willen drie onduidelijkheden uit de weg ruimen:


1 – ‘Mediation is een vorm van relatietherapie’
Een mediator is géén therapeut en zal niet proberen om het huwelijk te redden. Partners hebben de knoop al doorgehakt, en gaan dán op zoek naar een mediator. De mediator is een gesprekspartner voor de partners die gaan scheiden en de mediator helpt hen vervolgens alles op een rijtje te zetten. Mensen die willen scheiden bij een mediator moeten bereid zijn samen naar oplossingen te zoeken. Ze moeten naar elkaar willen luisteren. Het bespaart stellen een gang naar de rechter; ze kunnen met deze begeleiding de gevolgen van de scheiding samen regelen. Ze maken samen afspraken, met respect voor elkaar.

2 – ‘Een mediator is partijdig’
Een mediator is volledig onafhankelijk en behartigt de belangen van beide partners. De mediator is dus onpartijdig. De mediator is opgeleid om zich neutraal op te stellen en als derde partij bij u aan tafel te zitten. De mediator geeft bovendien aan beide partners dezelfde informatie over alles met betrekking tot de scheiding.
Stel: één van de twee partners heeft zich tijdens het huwelijk nauwelijks bezig gehouden met de financiën en heeft dus minder zicht op de stand van zaken. Geen paniek; de mediator zal beide partners altijd allebei informeren en bijpraten over de mogelijkheden, zodat beide partners over dezelfde (en evenveel) informatie beschikken. De sessies met de mediator zijn dan ook altijd in aanwezigheid van beide partners. En vFAS-mediator is naast mediator ook een gespecialiseerde advocaat en kan de partners dus inhoudelijk adviseren over alle juridische aspecten van een scheiding.

3 – ‘Een mediator lost conflicten op’
Wanneer de partners elkaar niet kunnen luchten of zien, is het niet de taak van een mediator om orde op zaken te stellen. De partners moeten zelf beslissen dat ze in goed overleg met elkaar willen scheiden. De scheidingsbemiddelaar begeleidt de partners bij hun onderhandelingen en hanteert daarbij bepaalde communicatietechnieken. De mediator helpt bij het zoeken naar en het vinden van eigen oplossingen. Uiteindelijk worden alle afspraken in een ouderschapsplan en een scheidingsconvenant vastgelegd. De vFAS mediator/ advocaat regelt de juridische afwikkeling bij de rechtbank. De partners hoeven in principe niet voor de rechter te verschijnen omdat de scheiding schriftelijk wordt afgewikkeld.

(bron www.verder-online.nl)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *